Lykkelige mennesker er stress-fri

Stresseksperten skulle skrive en lang bog om lykke, før det gik op for ham, at stress og lykke er hinandens alternativer

Stresseksperten skulle skrive en lang bog om lykke, før det gik op for ham, at stress og lykke er hinandens alternativer. At man i stedet for at kæmpe mod stress kan arbejde for at blive lykkelig.
For lykke er noget man gør, ikke noget man får, siger Thomas Milsted, som i sin nye bog tager læseren med på rejsen mod det gode liv

Af Anne Mette Futtrup

Hvad ved en stressekspert egentlig om lykke?
Ikke en bønne.
Men hvorfor i alverden har stressterapeut og underviser i stresshåndtering, Thomas Milsted, så skrevet bogen ”Lykke. Er der en vej til det gode liv?”, der netop er udkommet på Jyllands-Postens Forlag?

”Personligt havde jeg lyst til at komme lidt væk fra alt det med stress. For stress er i udgangspunktet et problem, der skal løses. I stedet havde jeg lyst til at dykke ned i nogle facetter af livet, som har et lysere fokus. Derfor besluttede jeg at finde ud af, hvad lykke er for noget.”
”Langt inde i processen gik det op for mig, at lykke og stress er hinandens alternativer. Jeg opdagede, at lykkelige mennesker ikke er stressede. Og at man derfor kan søge lykken i stedet for at bekæmpe stress. Altså indebærer arbejdet med at opnå det gode liv, at man søger det positive, lykken, i stedet for at bekæmpe det negative, stressen,” siger Thomas Milsted.

Men hans sædvanlige arbejde med stresshåndtering var på ingen måde udgangspunktet for at skrive bogen om lykke.
Ideen opstod, da han igen og igen stødte på undersøgelser, der viste, at danskerne er verdens lykkeligste. Han var ikke helt overbevist om, at undersøgelserne gav det rette billede:
”Jeg blev provokeret af det her med, at vi er så lykkelige. Jeg tror, at danskerne er godt og grundigt tilfredse. Men jeg tænkte også, at det er typisk dansk, at vi går og lyver lidt for os selv. Men jeg spekulerede også på, om det var et spørgsmål om definitioner. Hvad er lykke for dig? Ikke nødvendigvis det samme som lykke er for mig,” siger forfatteren.

Opsøgte de vise mænd og kone
Så han tog ordet under armen og opsøgte de mennesker, der må formodes at vide noget om lykke. En præst, en imam, en buddhistisk lama, en psykolog, en coach og en overrabbiner. Desuden gik han på jagt i filosofien, i videnskaben, i spiritualiteten, i den positive tænkning – og i sig selv.

Systematisk undersøgte han lykkens græsgange: Kan man finde lykken? Hvor skal man i givet fald lede efter den? Hvad skal man gøre for at fange den? Og hvordan skal man holde fast i den, hvis man fanger den? Hvert kapitel i bogen har derfor sit eget fokus: filosofiens lykke, coachens lykke, lykken i den positive tænkning, i islam, kristendom og jødedom osv.

”Jeg tager både lykke og ulykke meget alvorligt. Men mens jeg researchede til bogen gik det op for mig, at arbejde med lykke er et lavstatus-område. Lykke er en privatsag på linie med at gå på toilettet. Jeg fik mange reaktioner på, at lykke er noget banalt noget, som man beskæftiger sig med,” siger Thomas Milsted.

”Jeg blev f.eks. meget overrasket, da ingen af de psykologer, som jeg talte med, har haft en klient, der bad om hjælp til at blive lykkelig. Ikke en eneste! Det er da mærkeligt. Buddhisterne siger, at lykke er selve livets formål. Jøderne siger, at når man har fået livet, har man rigeligt at være lykkelig for. Det vil sige, at vi altså har en forbandet pligt til at være lykkelige. Og så har ikke en eneste psykolog mødt en klient, der ønskede netop lykken…..”
 

”Buddhisterne siger, at lykke er selve livets formål. Jøderne siger, at når du har fået livet, er det i sig selv rigelig grund til at være lykke-lig. Altså har vi, der er i levende live, en forbandet pligt til at være lykkelige. Og det kan vi blive, for lykke er noget vi selv gør, ikke noget andre skal få os til at føle,” siger Thomas Milsted, forfatter til ”Lykke. Er der en vej til det gode liv?”
______________________________________

Gør noget godt for andre – og så for dig selv
Thomas Milsted er overbevist om, at lykken er noget, man selv må på udkig efter. Intet vil ske, hvis man bare sidder og venter. Og intet vil ske, hvis man kun vil være sin egen lykkes smed.

”Vi danskere har en underlig trang til at forbinde lykke med friværdi og den slags. Og at mene, at enhver er sin egen lykkes smed. Men det er noget værre vås. Lykke er bundet op på adfærd, det vil sige, at mennesker skal gøre noget selv,” fortæller han.

På alle de områder, som forfatteren beskæftigede sig med, fik han igen og igen bekræftet, at netop god adfærd gør lykkelig. At mennesker, der gør noget godt for andre, selv føler lykke.

Men det betyder ikke, at vi mennesker skal fornægte os selv og vores egne ønsker, lyder rådet fra forfatteren i bogen.

”Vi skal følge hjertet og gøre det, som er bedst for os. Men det bedste for os er altså også at gøre noget for andre. Tingene kan jo hænge sammen. Et eksempel fra mit eget liv er, at min kone og min datter har heste og går meget op i ridning. De har mange gange opfordret mig til at komme med, men jeg har aldrig forstået det der med heste, og har sagt nej til det fællesskab. Men jeg vil gerne være sammen med min familie. Så jeg kan vælge at hakke på dem, fordi de er for lidt hjemme hos mig, eller jeg kan vælge at mødes med dem der, hvor de er. Så nu har jeg købt mig en hest og har derfor fået en anledning til at være sammen med min kone og datter på en anden måde. Om jeg så også kan lære at ride, er en anden sag …”

Læs mere om veje til lykke i Thomas Milsted's bog: Lykke, er der en vej til det gode liv?          

Ønsker du at høre nærmere om vores AMR-kurser?

Udfyld formularen og få et uforpligtende tilbud på din opgave. Vi vender tilbage hurtigst muligt.